Ferret as a pet.

Ferret as a pet.

Ferret as a pet.  ohhhh  SVE O KUĆNIM LJUBIMCIMA VIDITE NA : www.animalandnature.com   Although ferret...

srijeda, 26. listopada 2016.

Afrički tvor-feretka-Svu vašu pažnju vratiti će vam i više nego dvostruko, veselju i zabavi nikad kraja.



Afrički tvor-feretka-Svu vašu pažnju vratiti će vam i više nego dvostruko, veselju i zabavi nikad kraja.
Svu vašu pažnju vratiti će vam i više nego dvostruko, a ako imate više od jednog – veselju i zabavi nikad kraja.
Ferret (lat. Mustela putorius furo) engleska je riječ za afričkog tvora koji se u  nazivlju  i kao domaći tvor ili feretka. Uvrštavaju se u porodicu kuna, lasica, jazavaca i tvorova-sisari.
To su domaće, a ne divlje životinje i spadaju u porodicu kuna, lasica, jazavaca i tvorova.
U Ameriku su dosli prije 300 godina brodovima gdje su ih koristili kao kontrolore mišje i štakorske populacije.
U Americi zauzimaju treće mjesto na ljestvici po zastupljenosti kao kućni ljubimci.
Još uvijek u nekim državama Amerike (Kaliforniji) su zabranjeni. Navodno su pripitomljeni još prije nekoliko tisuća godina u Egiptu.
Kroz svoju povijest služili su za lov, a u Engleskoj još se i danas za to drže.
Nikako se ne smiju pustati u prirodu budući da tamo ne bi preživjeli sami bez naše pomoći.
Tvorići su mesojedi i zbog toga hrana treba sadržavati više masnoće i proteina (32%).
Svježa voda i hrana moraju im biti dostupni 24 sata.
Dobri su i oni mali slatki kolačići za mice mace.
Većina tvorića ne podnosi mlijeko (proljev) ali ga vole.
Mogu se hraniti i sirovim ili kuhanim pilećim ili purećim mesom.
Nikako im se ne bi smjeli davati slatkiši, prevelike količine voća i slično jer su podložni šećernoj bolesti od koje uginu.
Spavaju jako jako puno, od 14 do 16 sati dnevno i to je posve normalno za njih.
Ove životinje obožavaju igru i glupiranje.
Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i pospremanja vaših stvari i slično.
Od svojih vlasnika traže uključenje u njihovu igru i jako jako vole biti slobodni.
Njihov život sastoji se od spavanja, hranjenja i igranja.
Iz kaveza  se trebaju puštati svakodnevno najmanje 3 sata i s njima provoditi kvalitetno vrijeme.
Ludi su za svim vrstama igračaka, naročito ping pong lopticama.
Igračke trebaju biti od tvrde plastike ili tkanine, ali nikako do spužve ili gume (zbog opasnosti od gutanja komadića).
Zaigrani su i veseli i sto je najzanimljivije - takvi ostaju cijeli svoj zivot.
Možete ih voditi van na povodcu (namjenjen isključivo njima). Vole istraživati nove prostore.
U literaturi se navodi kako "nemaju osjećaj za dom", što znači da ukoliko pobjegne iz kuće ili vama iz nadzora, neće se znati vratiti kući.
Kod njih vam ništa drugo ne pomaže nego puno strpljenja, puno ljubavi i puno rada sa njom.  Najpre je bitno da joj date do znanja da je nećete povrijediti. Samo sjedite s njom i ne dirajte je, nek se privikne prvo na novo okruženje i nov način života. Bar nedjelju dana tako. Tek onda probajte blago da se igrate sa njom. Pustite je da ona vas prvo istraži pa tek onda vi nju. Mnogo kasnije će dozvoliti da je uzmete u ruke.

Afrički tvor spada u porodicu zvijeri, pa ga tako krase oštri i čvrsti očnjaci s vrlo jakim stiskom odnosno ugrizom. Tvorići imaju duguljasto i elastično tijelo obraslo mekanim krznom s kratkim i vrlo pokretnim nogama. Uši su im male i mekane, a rep dugačak i obrastao krznom. Dužina im je od 30 do 45 cm (bez repa) što varira ovisno o polu. Vid im je slab, nerijetko su i gluhi, ali zato imaju nevjerojatan njuh. Glava im je više četvrtasta, a njuškica tupastija pa se po tome razlikuju od kuna. Mužjaci su u pravilu duplo veći i teži od ženki.
Životni vijek ovih životinjica je od 6-10 godina ovisno o brizi koja im je pružena od strane njihovih vlasnika. Tvorovi koji služe za reprodukciju i drže se zbog uzgoja dožive puno manje godina. Obzirom da su podložni nekim «smrtnim» bolestima, potrebno im je pružati kvalitetnu prehranu uz dodatke koji će svakako utiecati na dužinu njihovog života. 
Tvorovi su vrlo inteligentne životinje i brzo uče. Ne smiju se podcjenjivati njihove sposobnosti brzog učenja, ali i pamćenja kako lošeg tako i dobrog odnosa prema njima.
Sjajno i mekano krzno, sjajne oči i jasan pogled obilježja su zdravog tvora. Tvorovi mogu oboljeti od ljudske gripe i prehlade. Teško podnose vrućinu, te  se  ljeti trebaju dodatno rashlađivati zbog opasnosti od srčanog udara. Najčešće bolesti od kojih obolijevaju su: štenečak (100% smrtnost), crijevna začepljenja (zbog svoje znatiželje često pojedu ili progutaju nešto), bolesti štitnjače, te poremećaj šećera u krvi . Bilo koja promjena u njihovom ponašanju kao što su neaktivnost, odbijanje hrane ili promjene na krznu (pretjerano otpadanje dlake s tijela i repa) znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice. U svakom slučaju potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć. Tvorovi su podložni stresu, te  se stoga ne smiju zlostavljati ili dovoditi u situacije koje bi isto izazvale.
Tvor se obavezno mora vakcinisati protiv štenečaka. Kao što je već rečeno: ova bolest je stopostotno smrtna za tvoriće.
Prema zakonskim regulativama vakcinacija protiv bjesnoće nije obavezna ukoliko se tvorić ne prenosi preko granice u neku drugu državu (u tom slučaju potrebno je imati veterinarsku dozvolu o prijenosu, potvrdu o vakcinaciji protiv bjesnoće i potvrdu o čipiranju). Ukoliko tvorić vrijeme provodi izvan kuće u interakciji s drugim životinjama, onda je dobro obaviti i ovo vakcinisanje.
Tvorovi imaju specifični miris. Sterilizirane i kastrirane životinjice gube taj miris, pa se gotovo on niti ne osjeti. U vrijeme parenja taj je miris intenzivniji. Kako ipak spadaju u porodicu tvorova ponekad znaju upotrijebiti i svoje analne vrećice odnosno ispustiti «smradac». To će najčešće napraviti kada su prestrašeni, ljuti, uzbuđeni ili slučajno u snu.
Bez obzira na taj njihov miris, tvorovi se ne smiju kupati prečesto. Jednom u dva do tri mjeseca je sasvim dovoljno. Prečestim pranjem njihova koža počinje lučiti više masnoće što utiče na kvalitet i opadanje dlake, pojavljivanje mitesera, a i većim zaudaranjem. Prilikom kupanja koriste se šamponi namijenjeni za tvoriće ili «no tears» šamponi za malu djecu. Kako imaju tjelesnu temperaturu višu od naše voda u kojoj se kupaju treba biti jako topla tako da je nama skoro prevruća. Najlakše je okupati tvorića pod slavinom i tekućom vodom. Prilikom kupanja treba paziti da šampon ne ulazi u oči, nos i uši životinjice. Valja napomenuti da se svi tvorići ne vole kupati pa ostaje na procjeni vlasnika kako će kupanje svome tvoriću učiniti što zanimljivijim i manje stresnim.
 
Tvorići nemaju dlaku sklonu zamršivanju pa stoga veće potrebe za češljanjem dlake nema. Vlasnik može, naročito u sezoni ljinjanja, gustim češljem nježno iščetkati svog ljubimca pa će na taj način brže skinuti s krzna otpalu dlaku.
Tvorići imaju kandže koje im se trebaju redovno podrezivati. Prilikom toga važno je pripaziti na žilu u kandži koja je crvene boje i lako uočljiva budući da su kandže prozirne. Kandže je najlakše odrezati običnom grickalicom. Nepodrezane kandže predstavljaju tvoru veliki problem jer će se početi listati i trgati, te će njima zakačiti za svaki materijal (krevetić, ležaljku, tepih, ručnik i sl.).
Posebnu pažnju treba posvetiti čistoći ušiju i to zbog velike mogućnosti nakupljanja i stvaranja ušnih gnjida. Uši se obavezno moraju čistiti redovno, npr. jednom u dvije sedmice. Prilikom čišćenja koristi se otopina za čišćenje ušiju životinja i pamučni štapići uz veliku pažnju kako se tvorić ne bi ozlijedio.
Tvorovi se linjaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen i to kako bi zamijenili ljetnu dlaku sa zimskom i obrnuto. Ukoliko se drže u stanu u kojem je centralno grijanje ovaj proces može kasniti pa je potrebno ovu činjenicu imati u vidu prilikom izlazaka s tvorićem.
ISHRANA
Tvorovi su mesojedi i zbog toga njihova prehrana treba sadržavati više masnoća i proteina (min. 32%). U pomanjkanju kvalitetne hrane namijenjene isključivo njima, tvorići se mogu hraniti kvalitetnom i provjerenom hranom za male mačiće. Mogu se hraniti i sirovim ili kuhanim pilećim ili purećim mesom no to ovisi o tvoru i njegovim prehrambenim navikama. Svježa voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata.
Nikako im se ne smiju davati slatkiši, prevelike količine voća i slično budući da su podliježni obolijevanju od šećerne bolesti od koje uginu. Većina tvorića ne podnosi mlijeko i ono najčešće kod njih izaziva probavne smetnje (proljev) pa ga je potrebno izbjegavati.
Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice u obliku briketića ili kolačića. Ukoliko se ne mogu nabaviti one namijenjene za tvoriće, poslužiti će i određene poslastice namijenjene mačkama. Poslastice nisu hrana i ne smiju se davati u velikim i prečestim količinama.
Kao regulacija izbacivanja dlake iz tijela koristi se malt pasta za tvoriće ili za mačke. Može im se davati svakodnevno u propisanoj količini, a može poslužiti kao poslastica odnosno nagrada.
U ostale dodatke ubrajaju se razni tonici (saft s lecitinom, ferreton, ferretvit, vita sol i drugo) koji pomažu tvoriću u njegovom zdravlju nadopunjujući njegovu prehranu.
SMJEŠTAJ
Tvoriće se preporučuje držati u kavezu kad god nije moguće nad njima vršiti odgovarajući nadzor (npr. kad vlasnik nije kod kuće).Tvorovi nisu ljubimci koji mogu cijele dane biti u kavezu. Kavez bi trebao biti što veći, idealne mjere kaveza su: 60x60x80 cm. Kavez može biti na jedan ili više spratova. Podovi moraju biti od plastike, a ljestve od drveta ili plastike. Ukoliko kavez ima žičane podove i ljestve, obavezno ih  treba osigurati pamučnom tkaninom kako tvoriću ne bi noge i kandže zapinjale. Kavez bi trebao biti žičani. Na vrata kaveza obavezno se moraju staviti dodatne zaštitne bravice jer će inače tvorić vrlo brzo pronaći način kako da otvori vrata kaveza. Kavez treba biti opremljen hranilicom, pojilicom (može i ona za glodavce), WC-om, ležaljkom i ugodnim krevetićem. Krevetić treba biti načinjen od tkanine i to isključivo pamučne. Tvorići se vole zamotati u nju, pa je potrebno da tih tkanina bude što više. Vrlo su praktične pamučne majice koje vlasnik više ne koristi. Hranilicu i pojilicu potrebno je prikačiti za kavez jer će u protivnom tvorić prevrtati posudu sa hranom i vodom.
Ne treba napominjati da se kavez i ležaljke trebaju redovno čistiti, a WC održavati urednim.
Ferretproofing pretpostavlja osiguranje prostora u kojem se tvorić slobodno kreće. Tvorovi 
savršeno znaju zaviriti i uvući se u bilo koju rupu. Sve to predstavlja potencijalnu opasnost za njega. Zbog toga, a kako bi se izbjegle neželjene situacije opasne po život tvorića, ali i prostor vlasnika, potrebno je zaštiti: utičnice, krevete, naslonjače, ormariće, kuhinjske elemente, pečnice, perilice za rublje ili suđe, kupaonice, kablove, štednjake, hladnjake i sva ona mjesta za koja vlasnik pretpostavlja da predstavljaju opasnost. Tvorovi nisu glodavci i neće glodati kablove i razne žice. Mogu se poigrati njima tako što će ih htjeti odvući nekuda ili se zapetljavati u njih. 
Potrebno je od  tvorića osigurati spužvice, gume, lijekove, olovke, mobitele, daljinske upravljače, novčanike, kartice i slično, a kako ne bi naudile zdravlju ili pak vlasniku zadale glavobolje zbog neuspješne potrage za istim. Budući da su vrlo inteligentne životinje, nije poželjno podcjenjivati njihove sposobnosti da upadnu u neku nedopuštenu radnju.

PONAŠANJE
Tvorovi spavaju od 16-20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Obožavaju igru i glupiranje. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu. Od svojih vlasnika traže uključenje u igru.
Iako se njihov život u većem dijelu sastoji od hranjenja i spavanja, tvorovi su životinje koje obožavaju slobodu. Iz kaveza ih se treba puštati svakodnevno na slobodu i najmanje 3 sata dnevno s njima provoditi kvalitetno vrijeme. Zaigrani su i veseli i što je najzanimljivije – takvi ostaju cijeli svoj život.
Komuniciraju ispuštanjem zvukova i pokretom svog tijela. Ovisno da li pušu, dokaju, laju, sikću ili se smijulje, lako je  odrediti u kakvom se trenutno raspoloženju nalaze. Vrlo je interesantan njihov tzv. «dance of joy» gdje se tvor u naletu zadovoljstva kreće unazad, nakostriješenog krzna i otvorenih usta istovremeno dokajući i poskakujući. Ne treba zabrinjavati ukoliko tvor ne ispušta nikakve zvukove – jednostavno spada u «tihe» tipove.
Tokom spavanja tvorovi imaju opušteno i mlohavo tijelo. Nerijetko se neće probuditi iako  se dodiruje. Imaju čvrst san i nije uputno buditi ga. Prema njihovom ponašanju tokom spavanja može se zaključiti da sanjaju. Često «pedaliraju» nogama, ispuštaju zvukove i vriskove, a znaju i ispustiti svoj «smradac».
Tvorovi su ludi za svim vrstama igračaka. Prilikom nabavke igračke treba imati na umu da svaka igračka nije dobra za tvora. Poželjne su igračke koje su napravljene od tvrde plastike ili kartona. Izbjegavati treba male igračke s puno malih dijelova, igračke od mekane plastike, spužve ili gume. Svaka takva igračka tvoru može uzrokovati određene zdravstvene poteškoće.
Idealne igračke su: papirnate vrećice, razne kutije, loptice od špage, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke, razni tuljci od tvrdog kartona ili plastike (vodovodne cijevi) i slično.
Tvorovi obožavaju igre skrivača i zadirkivanja i uključuju vlasnika u njihovu igru. Tokom igre često upotrebljavaju ugrize na način da vlasnika ne ozljeđuju.
Tokom igre tvorića se može naučiti i nekim trikovima kao što je da prosi, da se kotrlja ili da dođe na poziv vlasnika. Za ovakvo učenje potrebno je vremena i puno nagrađivanja, ali isto će donijeti veliko zadovoljstvo i tvoriću i vlasniku.
Tvorić se može izvoditi u šetnju izvan prostora u kojem boravi. Pri tome treba obavezno koristiti tzv. «H» povodac namijenjen tvorovima ili malim mačićima. Dok je izvan sigurnosti svoga doma, tvorić se ne smije ostavljati bez nadzora vlasnika. Tokom šetnje tvorić neće hodati uz nogu vlasnika kao npr. pas, već će htjeti zaviriti gdje god to može. Vole istraživati nove prostore pa tako treba biti pažljiv kako se ne bi provukli ili zavukli u neki vlasniku nedostupan prostor. Obožavaju snijeg pa je preporučljivo izvesti tvorića na snježne igrarije.
WC---
WC obavljaju u pijesak no ne sa stopostotnim učinkom kao mačke. Moguće su "nezgodice" u nekom od čoška sobe, ali to se da naučiti kad se bavite sa životinjom.NPR.Prije nego izađu iz kaveza, odmah poslije buđenja, idu na WC koji je u kavezu (s pijeskom). U svojoj sobi imaju na nekoliko mjesta još WC-a (bez pijeska), a u ostalom dijelu stana ne-od malena ih  treba priviknuti na WC i pijesak i onda su "nezgode" rjeđe (npr. kod igranja).
Stavlja se pijesak za mačke, ali onaj dust free. Tvorići vole kopati pa to rade i sa čistim pijeskom u WC-u. Ako pijesak ima previše prašine ona im ulazi u nos i šteti dišnim putevima.
Tvora je potrebno naučiti nekim stvarima kako vlasniku ne bi stvarao dodatne probleme. Osnovno učenje je korištenje WC posude. Tvor će koristiti posudu za WC kao i mačka iako ne tako dosljedno. Još dok je beba, tvora treba naučiti gdje je mjesto za obavljanje nužde. Vlasnik mora proučiti na kojem mjestu njegov ljubimac u kavezu najčešće obavlja nuždu. To je uvijek kut. U taj kut stavlja se WC posuda bilo kutnog bilo kvadratnog oblika. Ulaz u posudu mora biti nešto niži, a posuda dovoljno velika kako bi tvorić mogao u nju ući. U posudu se stavlja pijesak sa što manje prašine (može onaj za mačke).
Velika je vjerojatnoća da će tvorić prvo ući u WC posudu i razbacati pijesak i leći u nju. Ukoliko posudu ne koristi za obavljanje nužde, u pijesak je potrebno staviti komadić fekalije ili mokraće kako bi miris naveo tvorića da ubuduće tamo obavlja nuždu. Trajanje učenja tvorića na korištenje WC-a ovisi o samom tvoriću. Neki shvate odmah bit, a nekima treba nešto duže. Vlasnik samo treba biti uporan i rezultat neće izostati.
Valja napomenuti da će tvorić na WC otići čim se probudi. Pa tako, prije nego ga se pusti iz kaveza na slobodno kretanje, treba pričekati da tvorić obavi nuždu. Tokom igranja moguće je da će tvoriću zatrebati WC pa je poželjno i u prostoriji u kojoj se slobodno kreće staviti mu posudu sa WC-om. Ne treba zamjeriti niti ga kažnjavati ako koji put zaobiđe posudu – niko nije savršen.
NJEGA
Tvorovi su osjećajne i inteligentne životinje. Već je napomenuto da su podložni stresu pa stoga prema tvoriću se ne smiju primjenjivati kazne u obliku zlostavljanja ili zanemarivanja.
Tvorić se pridržava na način da se jednom rukom primi ispod prednjih nogu, a drugom rukom se pridržavaju zadnje noge. Prilaziti mu treba polagano i bez naglih trzaja i vike. Kad se privikne na vlasnika, tvorić će sam zatražiti od vlasnika da ga primi u ruke i da ga mazi. Dok je tvorić u rukama s njime se ne smije igrati i poticati na igru. On mora naučiti da su ruke mjesto za maženje i izmjenjivanje nježnosti. Ako se tvorić uzvrpolji i želi da ga  pustite iz ruku, ne smije se pustiti. Treba ga čvršće prihvatiti jer će u protivnom naučiti kako vrpoljenje znači slobodu. I tu je izmjenjivanju nježnosti kraj.
POGLEDAJTE NASTAVAK NA NAREDNOM BLOGU.




Nema komentara:

Objavi komentar